Tjänster » Måltider

Måltider

NATUR- OCH VILDMAT – naturligtvis

Herrankukkaro är också en annorlunda kulinarisk värld. Vi använder inte råvaror eller produkter som har tillsatsämnen eller är industriellt processade, utan gör i praktiken nästan allt själv. Vi bakar till exempel skärgårdsbrödet själv, i vårt eget kök, på ort och ställe, här och nu. Detta är hemligheten bakom vår välsmakande och hälsosamma mat. Största delen av vår mat är dessutom vildmat, vilket innebär att den fått växa upp i naturen, och har den genuina smaken av hav, skog och åkrar. Fisk, vilt, svamp och bär kryddade med vilda örter ur naturen.

Vi använder råvaror ur naturen alltefter årstid, tillgång, skörd och fångst. Vi serverar maten på ett buffébord, så att till exempel de som följer en specialdiet ska ha lämpliga alternativ. En specialitet är möjligheten till ”aktiva måltider”. Gästerna får information och guidning, och kan delta i tillagningen om de vill, vid sidan av att avnjuta måltiderna.

Menyexempel

Vildmatssupé, en naturnära nyhet

Kan serveras på normalt vis i form av ett buffébord eller, om vädret tillåter det, vid ett strandvindskydd intill öppen eld och stormlyktor. För en extra avgift också i form av en aktivitet med ledare, där den som vill deltar i tillagningen – och alla njuter av maten.

KALLBORD med bland annat grönsallad, svampsallad, ättiksgurkor från Rimito, rökt ost, krossade lingon, kokta ägg, vår egen kallrökta havslax, vårt eget kallrökta kött, strömmingsrom + smetana + lök + lantbröd, tre slag av strömming marinerade med vilda örter och vilda bär. Vårt hembakade skärgårdsbröd och havtornssmör.

VARMBORD med till exempel vildren, viltkorv, rökt fläsksida, vildörtspaj, svampstuvning, Rimitos berömda potatis från grannens åker. Vild fisk, minst 5 sorter alltefter fångsten. Rökt, halstrad eller flamstekt.

DESSERTBORD med värdinnans bäriga dessertöverraskning och kaffe eller te.

Janne Koivuniemis skärgårdsbord, mycket populär klassiker

KALLBORD med sallader, ättiksgurkor från Rimito, självlagad hemost och krossade lingon, kokta ägg, gravad havslax, vårt kallrökta kött, två slag av strömming marinerade med örter och vilda bär. Serveras med värdinnans skärgårdsbröd och havtornssmör.

VARMBORD med till exempel honungskokta rotfrukter. Värdens specialitet: Oskars strömming, det vill säga gräddkokta strömmingsrullar och sill. Samt viltköttbullar. Fisk som vår fiskvärd har rökt, flamstekt eller halstrat på stranden. Minst fyra sorter. Kokt Rimitopotatis från grannens åker (med tillstånd!)

DESSERTBORD med värdinnans bäriga dessertöverraskning och kaffe eller te.

Självlagad pinnfisk vid lägerelden

Ett litet salt mellanmål på skärgårdsvis vid öppen eld; under ledning av guiden tillagas läckra laxpinnar vid en stämningsfull öppen eld. Avslappnande vistelse vid Herrankukkaros strandvindskydd intill skärgårdshavet, i lägereldens värme och omgiven av tystnad.

Vi serverar låglaktosmat. Alla våra mjölkprodukter är låglaktos.